Havefliser og ukrudt

Havefliser og ukrudt

Sådan fjerner du ukrudt mellem fliserne

Når man lægger sten og fliser i haven, skal man tage højde for de fuger, som der skal være i mellem dem. Disse fuger skal være nøje afmålt, og skal behandles godt, for at undgå, at det vrimler med ukrudt i mellem dem.Sådan fjerner du ukrudt mellem havefliserne
Først og fremmest kan det gøre enormt meget, at vælge det rigtige fugemateriale til sine fuger i mellem havefliserne. Dette skal vedligeholdes, da det ikke blot er noget man kigger på en enkelt gang.

Forskningscentret Skov og Landskab har estimeret, at et stenarrangement skal omlægges ti år før planlagt, hvis det ikke bliver vedligeholdt og ukrudtet bliver luget og fjernet. Derfor kan man forlænge levetiden af sin gangsti, indkørsel eller terrasse blot ved at fjerne ukrudtet. For meget ukrudt kan også gøre fugerne imellem stenene større, således at der kan trænge vand ned i stabilgruset og skabe render, så stenene skrider ud og kommer til at ligge skævt.
Selvom man har valgt et stabilt underlag, skal man også sørge for en god sand der skal ovenpå stenene til at fylde fugerne efterfølgende.

Ukrudsthæmmende sand og stenmel mellem havefliserne

Det nye sort indenfor fugematerialer til nedlægning af sten, sand der kan hæmme ukrudt vækst imellem stenene. Dette betyder ikke, at man ikke skal luge eller fjerne ukrudt, men det giver mindre ukrudt imellem stenene.
Et rigtig godt alternativ til det strandsand, som mange vælger at anvende, er stenmel. Stenmel er finkornet sand, lavet af malet sten. Dette kan presses enormt tæt sammen, så det forhindrer væske i at trænge ned i fugerne og ukrudt i at trænge op. Jo mindre fugt der er imellem fugerne, jo mindre ukrudt vil der også være. Udover at hæmme ukrudtvæksten, gør anvendelsen af stenmel også, at det er nemmere at feje stenene uden at tænke på, om man kommer til at feje fugematerialet op. Mange anvender stive koste til at feje med, for at tage lidt af ukrudtet.

Det er ikke nok at fylde fugesand eller stenmel i fugerne en gang. Det er en løbende proces, der går ud på konstant at have fyldt fugerne, så der ikke opstår problemer. Man kan med fordel gå at holde lidt øje, så man kan fange problemet i opløbet, hvis fugerne trænger til en genopfyldning. Man skal forestille sig, at er der hulrum i fugerne, er der plads til at det kan vokse frit. Er fugerne derimod lukket, kan man med sin bil, hvis det er en indkørsel, og sine sko, hvis det er en gangsti i haven, slide ukrudtet af løbende, så det ikke når at fæstne sig. Ved at lukke hullerne i fugerne imellem stenene, kan man på den måde bringe ukrudtet helt op til overfladen, hvor mængden af aktivitet vil mindske mængden af ukrudt i din gangsti. Læs mere om havefliser og fugesand her

Fjern ukrudt manuelt mellem fliserne

Man kan få en stivbørstet kost, som er smalt lavet så den kan bruges til at feje fugerne og dermed fjerne ukrudt. Dette kan dog have den følge virkning, at den ødelægger det fugemateriale, som der er nedlagt imellem havefliserne. Denne metode er god til at forhindre, at ukrudtet vokser sig fast til fliserne og stenene, og bør foretages hver til hver anden uge. Hvis du fejer i tørt vejr får du et bedre resultat i og med, at det er nemmere at få ukrudtplanterne op, uden at de klistrer fast eller frø der bliver siddende i fugerne.

Man kan også tage mere klassiske metoder i brug. De klassiske fugerenser, er et værktøj ukrudtsbraender fliserberegnet til at luge ud i ukrudt mellem fugerne ved havefliserne. En fugerenser har et smalt metalskær, som skærer ukrudtet fri med rod, så hele planten kan rives op, og så vil der gå længere tid før der skal luges igen. Mange ukrudtsrensere kan fås med et langt skaft, så man rent ergonomisk kan sidde bedre, og ikke skal helt ned at ligge for at kunne nå. Ukrudtsrenseren kan også fås, så den ligner stiv kosten, men blot med kort skaft til håndebrug.

En ukrudtsbrænder er en gasbrænder på et langt rør, som man kan anvende til at afbrænde det ukrudt der er mellem fliserne med. Det er ikke en universal løsning, idet man ikke kommer i bund, så det vil kræve flere behandlinger i løbet af året. Ergonomisk set er det en smart løsning, da man kan stå oprejst i mens man gør det. Det er vigtigt at have brandsikkerheden i orden og tage sine forholdsregler når man anvender en sådan ukrudtsbrænder. Et alternativ til denne metode, er kogende vand, som man kan bruge til mindre arealer. Den høje temperatur, kan dog skade stenene, så den skal anvendes med omhu.
Alle disse metoder til fjernelse af ukrudt imellem havefliser og holmegårdssten, kan være lige gode på hver deres måde. Det er smag og behag, hvordan man vil behandle sit ukrudt, men fællesmål for alle hus og haveejerne med fliser i haven må være ønsket om en pæn overfalde, der er til at holde.

Gode kilder til mere information

Læs mere om havefliser på Havefliser.info
Belægningssten og forarbejde: Stenbelaegning.dk
Sten og skærver: Granitskaerv.dk

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Havefliser og ukrudt